Grön Ungdom försökte läxa upp mig via mejl – här är mitt svar

Grön Ungdom försökte läxa upp mig via mejl – här är mitt svar

I går fick jag ett mejl från representanter för Grön Ungdom som beskyllde oss socialdemokrater och vår statsminister för att svika våra ideal och göra avkall på solidariteten eftersom regeringen stramade åt flyktingpolitiken.

Dels tycker jag att Grön Ungdom borde fokusera mer på att stärka sin egen organisation och Miljöpartiets opinionssiffror istället för att säga åt mig som representant för SSU:s medlemmar vad jag ska göra.

Dels menar jag att de har fel. Det är det jag tänkte skriva om här.

Jag är stolt över det stora ansvar som Sverige tagit i modern tid. Vi har hjälpt människor som flydde från militärdiktaturens övergrepp i Chile, från islamisternas brutala maktövertagande i Iran (som mina egna föräldrar flydde från), från de etniska rensningarna i forna Jugoslavien, till de som i dag flyr islamistisk terror i Syrien och Afghanistan. Sverige är en humanitär stormakt och varje svensk ska vara stolt över det oöverträffat stora ansvaret vårt land tagit. Därför var den stora omläggningen av migrationspolitiken efter kaoshösten 2015 jobbig för mig, och många andra, på ett personligt plan. Samtidigt inser vi att omläggningen var nödvändig.

Våra myndigheter larmade om att pressen var för stor. Våra välfärdsinstitutioner klarade inte av den plötsliga befolkningsökningen. Det fanns inga lagerhyllor av sjukvårdspersonal, socialtjänstarbetare eller lärare att plocka från. Stödet för migrationspolitiken sjönk som en sten i opinionen. Efter en höst där 160 000 människor sökte sig till Sverige var omläggningen av migrationspolitiken nödvändig oavsett hur smärtsam den var. Många kommuner var tvungna att ta ett mycket större ansvar än vad de mäktade med, men samtidigt försökte vissa rika, borgerliga kommuner smita ifrån sitt ansvar. Med en ny lagstiftning om solidariskt mottagande såg regeringen till att de rika kommuner som helst ville slippa blev tvungna att ta mot de flyktingar som kom till Sverige.

Stefan Löfven har sedan dess fått kritik för att ha sagt att ”mitt Europa bygger inga murar.” Sverige var det land överlägset flest sökte sig till samtidigt som många andra rika EU-länder vägrade erbjuda en fristad. Vi kan inte vara de enda som tar ansvar och därmed ge andra EU-länder möjlighet att slippa undan. Det är en orimlig hållning. Likt hur Sverige hanterade de kommuner som vägrade dela ansvaret behöver EU behöver en lagstiftning som fördelar flyktingar över alla EU-länder.

Det är lätt att vara idealistisk när man är i opposition, men något som utmärkt Socialdemokraterna under de senaste hundra åren är att vi inte bara kunnat fatta lätta beslut om reformer som gör oss glada när det går bra, utan att vi också kunnat fatta svåra och jobbiga beslut när det varit nödvändigt.

Vi socialdemokrater står upp för den svenska modellen och för välfärdssamhället, och den krassa sanningen är att vi inte kan ha helt öppna gränser och samtidigt ha en välfärdsstat. En sådan nyliberal linje, där välfärden får ge vika, kan Grön Ungdom ha för sig själva.

Det är lika verklighetsfrånvänt att göra som den (nominellt) S-märkta Widar Andersson vill och propagerar för i sin ledartext idag. Det är inte första gången han hyllar SD och misstänkliggör de som exempelvis uppmärksammar Sverigedemokraternas rasistiska politik eller SD-politikers kopplingar till organiserad nynazism. Jag minns särskilt januari i år när mästeranalytikern Widar hyllade Moderaternas öppning mot SD som ett genialiskt move. Hans dröm om ett samarbeta med rasisterna säger mer om honom än om oss.

Både Grön Ungdom och Widar har fel. Lösningen är varken att bli nyliberaler eller att bli rasister.

I det Europa jag kämpar för bygger vi lagliga vägar för de som vill bidra till att utveckla vårt samhälle genom utbildning och jobb, för de som vill leva i ett demokratiskt och sekulärt samhälle med respekt för kvinnor, minoriteters rättigheter och våra gemensamt beslutade lagar. För det krävs att alla EU-länder är med och delar på ansvaret.

Som socialdemokrat står jag upp för både solidaritet med människor i nöd och för en stark och långsiktigt hållbar välfärdsstat. Stundtals kräver det att vi gör väldigt jobbiga avvägningar och fattar svåra beslut, men klarar vi inte av det förtjänar vi inte folkets mandat att styra Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *