En radikal idé

En radikal idé

Idag nåddes jag av den roliga nyheten att jag av SSUs valberedning föreslås väljas in i SSUs styrelse. Tidigare i vår nominerades jag av mitt hemdistrikt, Stockholms läns SSU-distrikt. Tack så mycket för ert stöd, det betyder allt!

Under min tid som aktiv SSUare i Stockholms län har jag fått lära känna unga tjejer och killar från hela Sverige som lägger ner sena kvällar och tidiga morgnar för att de tror på en radikal idé. Idén om att saker kan bli bättre. Var än vi ser runt omkring oss ser vi orättvisa i vår värld, men vi ser också de outtröttliga eldsjälar som vägrar finna sig vid att vi inte kan förändra den värld vi lever i till det bättre.

Många vill få oss att tro att politiken har spelat ut sin roll. Att de stora reformernas tid är över. Men de har fel. Det är en villfarelse från en höger som vill avpolitisera våra utmaningar för att det ligger i deras natur att politiken inte ska vara en agent för förändring. Politiken har endast spelat ut sin roll när vi inte längre har högre tankar om människan och vårt samhälle, när det gemensamma samhällsbygget tagit stopp och vi anser oss vara klara, när vi är tillfreds med den värld vi lever i.

Vi som SSUare vet att vi är långt ifrån det samhället. Sverige är inte färdigbyggt. Vi accepterar inte en skola som slår ut elever och fördömer barn till ett liv i utanförskap. Vi accepterar inte ett samhälle där kvinnor fortfarande behandlas som andra gradens medborgare vid lönesättning, inträdet till styrelserummet och i vår kultur. Vi accepterar inte ett samhälle där en 50 minuters resa längs tunnelbanans röda linje skiljer 8 år i livslängd. Våra vänner och familjer frågar återkommande varför man är med i ett ungdomsförbund. Det är svårt att inte bli politisk engagerad när verkligheten ser ut som den i gör i förorterna i ett så rikt land som Sverige.

Vår generation unga måste likt tidigare generationer bevisa sig vara redo att axla det ansvar många före oss tog. Att kunna ta de tuffa besluten som krävs, men också vara pragmatiska när det är det bästa receptet.
Snart har SSU sin 39:e förbundskongress, vi kommer vara 250 ombud som i 4 dagar ska debattera om lösningar på utmaningarna vi står inför. Nästa år är det val. Då står vi inför en viktig prövning. Det innebär att vi måste vara organiserade, pålästa och överallt. Jag är redo att lägga ner blod, svett och tårar från nu till valet. Detta är vår möjlighet att bevisa oss själva.

Jag hoppas förbundskongressen ger mig förtroendet att vara med och leda SSU under den viktiga resa vi har framför oss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *